Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

"Agora" (2009) - Alejandro Amenabar

"Agora"

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Alejandro Amenabar
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ: Rachel Weisz, Max Minghella και Oscar Isaak

Κεντρική ηρωίδα της ταινίας, είναι η Υπατία, η Ελληνίδα μαθηματικός, φιλόσοφος και αστρονόμος, η οποία ζούσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 391 μ.Χ.

Πρόκειται για ένα έργο που μας μεταφέρει στην εποχή που η πτώση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας πλησιάζει απειλητικά και οι σχέσεις μεταξύ Χριστιανών και Παγανιστών κρέμονται από μια κλωστή.

Σε αυτό το κλίμα, η Υπατία διδάσκει φιλοσοφία, μαθηματικά και αστρονομία, προσπαθώντας να διασώσει την επιστημονική γνώση της αρχαιότητας, ενώ στην Αγορά διδάσκεται η θρησκεία του Χριστιανισμού με βίαια μέσα.

Εντύπωση προκαλεί η ιδιόμορφη σχέση της με ένα σκλάβο μαθητή της, ο οποίος στρέφεται στον Χριστιανισμό για να κερδίσει την ελευθερία του, τρέφοντας όμως ερωτικά αισθήματα για την καθηγήτρια του.
Καθώς η αυτοκρατορία κερδίζει έδαφος με την αύξηση του αριθμού των πιστών στο Χριστιανισμό, στρέφεται εναντίον των ειδωλολατρών και των Εβραίων με σφαγές και τιμωρίες.
Η Αλεξανδρινή επιστήμονας, η οποία υπήρξε η τελευταία αναλαμπή της κλασικής αρχαιότητας, αποτελεί το μεγαλύτερο θύμα των επεισοδίων, βρίσκοντας τραγικό θάνατο από τον όχλο, που την είχε χαρακτηρίσει ως μάγισσα..

Για Μένα


Η ανάγκη για επικοινωνία γέννησε την ιδέα για την δημιουργία ενός Ιστοχώρου, μέσα από την δυνατότητα που προσφέρει απλόχερα το Διαδίκτυο.
Αποτελεί μόνο ένα μέσο να εκφράσω, να αποτυπώσω και να κοινοποιήσω μερικές σκέψεις, ενδιαφέροντα και προβληματισμούς μου, και να τις μοιραστώ με φίλους και δικούς μου ανθρώπους.
Αχιλλέας

Πρόσφατες Αναρτήσεις
από την Λίστα των Ιστολογίων μου

Back to TOP  

  © Blogger template 'Isfahan' by Ourblogtemplates.com 2008